Tom tipsar om BORDEAUX!
Eftersom Bordeaux är ett stort och djupt intresse för mig, så tänkte jag då och då berätta lite om Bordeauxviner på Systembolaget.
Idag - om tre (av 6) viner i deras senaste - TILLFÄLLIGT SORTIMENT den 30/9 2022.
1 Chateau LILIAN LADOUYS 2019
Art nr 96991, 299.-
Område: Haut-Medoc, Saint-Estéphe (vänster strand)
Blend: 59% Merlot, 37% Cabernet Sauvignon, 3% Petit Verdot, 1% Cabernet Franc
Lagring: 16 månader I franska ekfat, s k barriques (225 liter)
Klassificering: Cru Bourgeois Exceptionnel (2020)
Alkoholhalt: 13,5% angett på flaskan (Systembolaget anger14,5% ?)
Hemsida: www.chateau-lilian-ladouys.com (även på engelska)
Antal flaskor till Sverige: 4200
Denna gård ligger högt upp på Medoc-halvön och finns omnämnd redan på 1550-talet. Men den - enligt mig – mest intressanta historien började först 2008. Då köptes gården av Jackie & Francoise Lorenzetti. Dom ägde sedan tidigare Chateau Pédesclaux (Pauillac), och hade där anställt en oerhört skicklig vinmakare, Vincent Bache-Gabríelsen. Låter efternamnet bekant på något sätt? Vincents bror heter Hervé, och äger norsk-franska (!) Cognacshuset ”Bache-Gabrielsen”.
Vincent gjorde underverk med Ch Pédesclaux, och familjen Lorenzetti ombad honom förstås sedan att se över Ch Lilian-Ladoys. Och – som förväntat – så har Vincent lyft denna gård till en ny nivå. Att jämföra 20 år gamla viner med dagens, visar en tydlig skillnad. Tydligare än så kan man inte se en skicklig vinmakares betydelse. Gården ställdes om till ekologisk odling 2020, det tar fyra år och certifikatet kommer följdaktligen 2024.
Bägge nämnda gårdar har uppdaterats för stora belopp, och är idag ”hypermoderna” tekniskt sett, och har en mycket dedikerad personal. Familjen Lorenzetti äger också Ch Lafon-Rochet (köpt 2021) och är 50% delägare i Ch d’Issan.
Årgång 2019 så nu släpps är ett väldigt ungt vin. Ett vin som helst borde få ligga i vinkällaren några år innan öppning, så att den får blomma ut rejält. Denna årgång har en för vänster strand ovanligt hög och intressant nivå av Merlot, hela 59%.
Det här är både en gård och ett vin jag personligen gillar – ett rent & mycket rakt vin, torrt och lite stramt, fyllt av syrliga bär, pomerans, blyerts och läder, ekfat och mandlar. Väldigt fint strukturerat. Silkiga men tydliga tanniner. Ett lagringsvin, vill du dricka redan nu till biffen och frittarna? Lufta då vinet rejält!
2 Chateau YON-FIGEAC 2018
Art nr 94864, 359.-
Område: Saint Emilion (höger strand)
Blend: 88% Merlot, 6% Cabernet Franc, 6% Petit Verdot
Lagring: 12-16 månader i franska ekfat
Klassificering: Grand Cru Classé
Alkoholhalt: 14,5%
Hemsida: www.chateau-yon-figeac.com (även på engelska)
Antal flaskor till Sverige: 360
Detta Cháteau tillhör en av de större i Saint Emilion, 24 hektar som omringar slottet, som stod färdigt 1886. Man har endast haft fem olika ägare de senaste 200 åren. Nuvarande heter (passande nog) Alain Cháteau, en mycket sympatisk (kan intygas) och engagerad ägare, han tog över gården år 2005. Gården är mycket välskött, och har renoverats relativt nyligen med bl a ny produktionshall, helt baserad på gravitationsteknik.
En sak som utmärker både gård och vin är andelen av Petit Verdot, 6%. Druvan är ovanlig på höger strand, och Ch Yon Figeac har den största andelen av alla S E gårdar. Petit Verdot tillför vinet en del färg och även en tydligare tanninstruktur.
Gården är klassificerad såsom Grand Cru Classé, ett begrepp som bland annat innefattar ett regelverk som gården måste följa. Priset kan väl sägas intressant, 359.-, då viner i denna klassificering brukar börja runt 450-500.-. Om vinet är värt sitt pris, jag tycker personligen det, men detta ligger som alltid ”i betraktarens öga”. Jag bedömer det som välgjort och av mycket god kvalite.
Ett rikt, fylligt vin. Intensiv doft, med bl a björnbär, fat, kryddor och plommon. I smaken kan du dessutom lägga till lite läder och nog också känna lite nyanser av lakrits. 2018 får klassas som ungt, jag skulle helst ge det här minst 3-5 år till innan öppning. Alternativt - som de flesta unga viner, skall den drickas nu snart, så lufta i karaff.
Skulle även Du vara nyfiken att prova detta vin, så agera kvickt. Endast 360 flaskor har levererats till detta släpp.
3 Chateau LA FLEUR POURRET 2016
Art nr 92185, 399.-
Område: Saint Emilion (höger strand)
Blend: 50% Merlot, 44% Cabernet Franc, 6% Cabernet Sauvignon
Lagring: 15–18 månader i franska ekfat (1 år gamla), produktion ca 20.000 flaskor
Klassificering: Grand Cru
Alkoholhalt: 13,5%
Hemsida: Finns ej, all kontakt hänvisas till Ch Figeac
Antal flaskor till Sverige: Okänt
Denna lilla hemlighet till vingård ligger ett stenkast från byn Saint Emilion, och är på bara runt 4,5 hektar. Den ägs sedan 2002 av den mycket respekterade familjen Manoncourt, som äger en av Saint Emilions mest berömda gårdar, Chateau Figeac. Enligt uppgift sköts själva vinproduktionen på bägge gårdarna av samma team.
Fint utvecklat vin med bra balans, koncentrerad smak. En mycket stilren Saint Emilion i en mer klassisk skola. Fin frukt, lite läder, fat. Medelfyllig, med silkiga tanniner och fin syra. Utmärkt längd, fräscht avslut. Kan med stor trolighet utan problem lagras 5-10 år till, om man nu vill det.
Med tanke på den lilla produktionen, görs ingen stor marknadsföring av detta vin, La Fleur Pourret har sin publik redan. Personligen uppskattade jag mycket La Fleur Pourret 2015, och gläder mig därför nu att även årgång 2016 erbjuds på svenska marknaden. Det här är ett välgjort vin. 2016 är dessutom generellt ansett som en mycket fin årgång i Bordeaux.
Med härliga Bordeaux hälsningar,
Tom Hellström