Comment

Tom Hellström hälsar God Semla!

Tom Hellström tipsar!

God dag, på er vinvänner - och kanske lite extra speciellt till er Frankrikeälskare!

Eller ska man säga God Semla på er, denna speciella dag!

Vad passar ypperligt och bäst av allt till en Semla - om inte ett glas - Sauternes!

Dagens här hemma, köpt på plats, från en av de ”stora” gårdarna -

Chateau Lafurie-Peyraguey (2015) 1er (Premier) Grand Cru Classé (klassad 1855)

Just denna är en specialutgåva, designad till minne av deras mångårige vinmakare ”Denise Dubourdieu” (1949–2016), en av Bdx viktigaste och största personligheter.

Fantastiskt vin, balansen mellan sötma och syra är närmast magisk. Aprikos, Honung, Melon, Ananas och en lätt, diskret ton av ek. Koncentrerat och närmast ett oändligt långt avslut.

Gosh! Flytande guld!

1/2 flaska per person till varsin semla är nog lagom… ;-)

Gården har en 400-årig historia, från början ett fort. 2014 köptes gården av schweiziske entrepenören Silvio Denz, Han äger redan sen tidigare fyra gårdar i Bordeaux, men har även intressen i Italienska och Spanska gårdar.

Mest känd utanför vinvärlden är han för sitt ägande av Frankrikes - och ett av världens - mest erkända glasbruk, Lalique. Som i som tur kanske är mest känd för sina ”pjäser” i Art Deco-stil, sanslöst fina men och oxå i ett alldeles eget prisläge, t ex vas för 60.000 sek.

Idag är företaget en stor koncern, med även smycken, parfym och andra lyxvaror i sortimentet. Ett s k ”Life style” varumärke.

Som synes har då Mr Denz nu också designat Sauternes-flaskan med en klassisk Lalique symbol, så snyggt att man ju inte kan kasta den…..

Vi kan starkt rekommendera ett besök på gården - förutom en klassisk provning och visning, finns här på gården en Lalique-utställning (besök annars deras butik i Bordeaux), 5-stjärnigt hotell (öppnat 2014, prisläge 5–6.000/natt) och en 2-stjärnig Michelin-krog. Allt i samma överdåiga ton av ultimat lyx. Kanske nåt för er bröllopsdag eller när ni ska fylla jämna år?

Silvio har nyligen sålt gården, från tidigare privatägd av honom, är den nu ägd av Lalique - som ju å andra sidan oxå är hans företag!

Silvio’s har oxå 4 gårdar i Saint Emilion:

Chateau Péby-Faugeres (GCC)
Chateau Faugeres (GCC)
Chateau Cap de Faugeres (I Castillon)
Chateau Rocheyron (GC)

Skulle ni välja att besöka någon av dom vid tillfälle, rekommenderar jag någon av de två förstnämnda. Bägge är en upplevelse i sig, både för vinet, produktionen men oxå för unika arkitekturen.

Visst finns det flera andra söta viner - men Sauternes är närmast ett nästan unikt vin, möjliggjort på grund av det speciella microklimat som finns i området. Jag går inte in här på detta, men återkommer gärna med en djupare insikt om Sauternes om nån så vill. (det som närmast har samma typ av microklimat - skapat av två floder med olika temperatur - är annars Tokaij från Ungern)

Nu finns ju inte just Lafurie-Peyraguey på Systembolaget, men det finns andra väldigt trevliga Sauternas i olika prisklasser - testa till ex:

Lite lättare i tonen:

Chateau Bastor-Lamontage 2019 (229.-, 375ml)
Castelnau de Suduiraut 2022 (169.-, 375ml) Suduiraut’s 2:a vin
Chateau du Levant 2022 (149.-, 375ml) Ch Liot’s 2:a vin

- eller prova en med lite ålder, tyngre och maffigare:

Chateau Suduiraut 2007 (799.- 750ml) helflaska

Ha en fortsatt go vecka, vinvänner. Drick mer Bordeaux!

/ Tom

Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Chateau Rahoul Blanc 2023

Tom Hellström tipsar!

Bordeaux igen!

Systembolaget Fredag 21/2 2025

Tillfälligt sortiment

Chateau Rahoul Blanc 2023, Nr 90629, 219.-

Produktion: Ca 25.000 flaskor/år

Plantering: 70% Semillon och 30% Sauvignon Blanc

Blend årgång 2023: 87% Semillon, 13% Sauvignon Blanc

Lagring: franska ekfat (varav 15% nya), i 8 månader på jästfällningen.

Man har ca 40 hektar planterat, och producerar även ca 120.000 flaskor rött. Detta inkluderar också ett rött andravin, kallat ”L’Orangerie”.

Personlig reflektion:

Jag har ju en stor fablesse för druvan Semillon (som här ger ett fint djup), och gillar vitt med lite fatkaraktär, båda dess finns här. Mycket frisk ton, citrus, äpplen och päron. En lätt mineralton och både lite smörig och lite örtig. Bra längd, balanserad syra.

Denna vita Chateau Rahoul är nu ingen kioskvältare, men en ypperligt trevlig representant för vad vit Bordeaux kan vara, till mycket överkomlig peng.

I första hand är det ett matvin, kanske till ett tips jag fick, grillad vit fisk med blomkålspure och rostade ugnsgrönsaker? Själv har jag testat bl a till kyckling, fungerar också fint.

VIT BORDEAUX (?)

Vitt vin från Bordeaux kallas numera ibland ”Bordeaux stora hemlighet”, det är ju normalt dom röda som står i fokus. Men för den som söker, finns det mer och mer spännande vitt.

Under många decennier har Bordeaux även producerat vitt vin, men oftast av vad jag snällt sagt vill kalla av ”ointressant kvalité”. Visst har det funnits en del vita toppviner, men det är först de senaste 20 åren som det verkligen lyfter. Nu är det inte längre en ”sidoprodukt” som det ofta var när jag började vara i Bordeaux, utan nu läggs mycket mer krut och ambition även på de vita.

Produktionen av vit Bordeaux ökar, från att längre tid legat runt 10%, så närmar man sig nu 15% av hela produktionen vin. Fortfarande litet förstås, men intressant utveckling.

GRAVES

Detta område ligger rakt söderut om staden Bordeaux, och har en lång vinhistoria. Här gjordes på medeltiden de forsta vinerna (då kallat Claret) som exporterades till England. Då var den idag mer berömda Medoc-halvön till stor del fortfarande sumpmark. Jordmån här är i princip genomgående grus/lera & grus/sand (”Graves” = fr: grus,sten) Eftersom jordmånen överlag är så likvärdig i hela området, så handlar det här ofta rätt mycket om gårdens prestation gällande vinmakning.

Området Sauternes, världsberömt för sina söta viner, ligger oxå inom Graves. Mer om Sauternes vid annat tillfälle - här görs nu även mer och mer torra vita viner, ofta av hög klass.

Efter många års lobbing och arbete så skapades 1987, av det delområde inom Graves som ligger allra närmast staden Bordeaux, en ny mindre appellation: Pessac-Léognan.

Klassat som ”lite finare”, men enl min åsikt är det ofta (men inte alltid) ”2 sidor av samma mynt”. Men visst finns i just Pessac-Leognan några absoluta, helt fantastiska toppgårdar.

HISTORIA

Gården Rahoul har anor tillbaka till 1646, då Chevalier Guillaume Rahoul byggde det rätt söta lilla slottet. Sedan har gården vandrat genom olika ägare. Vinet såldes i bulk ända fram till tidigt 1970-tal, då engelsmannen David Robson började producera eget vin på gården.

Det första stora lyftet kom dock när Alain Thiéntot köpte gården 1986. Alain är berömd vinmakare i Champagne, och äger där flera gårdar, likväl som flera gårdar i Bordeaux. Alain sparkade igång det slumrande Chateau Rahoul och började för stora pengar renovera produktionsanläggningen.

Officiellt (och i sig korrekt) så ägs gården sedan 2007 av Negociantfirman Dourthe, det företaget ägs dock i sin tur av ett stort moderbolag, CVBG Dourthe Kressman. Och vem är storägare i moderbolaget? jo, blink blink.. - Champagnehuset Thiénot. Koncernen äger även andra gårdar i Bordeaux och även i Languedoc.

Gården ingår i gruppen ”Union Grands Crus Bordeaux” (UGCB), tillsammans med 130 vingårdar från hela Bordeaux. Detta är inte en klassificering, utan en gemensam organisation för marknadsföring. Dom säljer in vinerna genom mässor i många länder, och har även en stor häftig Primeur-provning i Bordeaux varje år.

Största bedriften för UGCB anses vara att det var just dom - som på stor, bred front - fick in Bordeauxviner på asiatiska marknaden.

Önskar alla vinvänner en härlig vecka, snart är det helg igen!

PS/ många frågar om rapport från senaste Bdx-resan (dec-jan), det kommer!

Mer Bordeaux till folket! ,

/ Tom

Comment

Comment

AW/Vinklubb 14/2-25

Årets första AW samlade en rekordstor skara medlemmar, vi räknade till över 30 när det var som mest – otroligt kul så klart. Så mycket att göra så vi missade att fånga våra medlemmar på bild. Vi ser fram emot flera trevliga AWs under våren, nästa tillfälle blir den 7 mars. Vinerna höll genomgående hög klass och Alla hjärtans dag till ära så var champagnen rosa. De flesta av vinerna kommer från de senaste veckornas släpp med några undantag. Testa gärna

Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Seigneurs d’Aiguihle 2022

Tom Hellström tipsar!

Bordeaux - ett uppdaterat (och väldigt långt!) inlägg jag skrev förra året!

Fredag 14/2 släpps i tillfälligt sortiment, en ny årgång av en lättsam Bordeaux. Det s k ”2:a-vinet” från Chateau d’Aiguihle: Seigneurs d’Aiguihle 2022, 199.-

90 % Merlot 10 % Cabernet Franc

Lagring: 6 månader i Ekfat (30% nya) + 9 månader i ståltank

Jag har inte provat just årgång 2022 än, men köper ett par-tre flaskor i alla fall. De tidigare årgångarna har inte gjort mig besviken - gällande vin kontra pris. Lite chansning varje år, men inga stora pengar.

Ett vin till biffen, ankan eller lammet – t ex med ugnsrostade grönsaker. Eller till lite hårdostar i gott sällskap! Några korta ord skulle vara - lättsam, modern, lite blommigt och tydligt Merlotdrivet.

För dig som provat/gillar gårdens 1:a vin, så vill jag stryka under att detta är märkbart lättare, enklare. Men också till ett annat pris. Det här vinet är drickbart tidigt, medvetet gjort så, och är ingen ”kioskvältare” men en trevlig Bordeaux från en intressant vinmakare – för 199.-!

(1:a vinet kan annars köpas på nätet för ca 325.-/st vid 6 fl)

Kan givetvis lagras några år, för lite större djup. Men Seigneurs är annars medvetet gjord för tidig konsumtion. 2022 är generellt ansedd som en mycket bra årgång i Bordeaux, och enl min ödmjuka bedömning klart bättre än 2021.

Brasklapp!

Vinet har varit lite av en vattendelare hos mina vinvänner, en del gillar det mycket. Men en del tycker nej nej, lite för enkel (tam) Bordeaux.

Så det här inlägget är inte en direkt köprekommendation, utan lite ”storytelling” för dig som ändå vill testa vinet. Ibland kan bakgrundsinfo förgylla ett vin (och kvällen) lite grann, eller hur?

*

Jag har både träffat vinmakare, personal och varit på gården flera gånger. Vad man än tycker om vinerna, så kan jag intyga att dom har en stor passion och kompetens. (skall oxå sägas - jag är mkt förtjust i 1:a vinet ”Chateau d’Aiguihle”)

*

VINMAKAREN

Stephan von Neipperg kommer ursprungligen från en tysk adelsfamilj, som sedan 1200-talet haft stora ägor och vinproduktion i Tyskland. Stephan är i Bordeaux en – mycket – berömd vinmakare, som både äger och är delägare i ett antal vingårdar. Mest känd är förstås ”Chateau Canon la Gaffeliére” (köpt 1971) som är en av Saint Emilions allra högst klassade gårdar (Premier Grand Cru Classé) .

Chateau d’Aiguihle tog han över 1998, och gav sig sedan in i en mycket, mycket omfattande renovering och teknisk uppdatering av produktionen, med inriktning på att bli områdets (Castillon, grannkommun med vårt Saint Emilion) mest intressanta gård. Med sig i bagaget – spetskompetens och erkännande från sina sedan tidigare toppklassade gårdar. En vinmakare med stor kärlek för klassisk vinmakning – i modern stil. Idag är det hans son som tar över, och där finns turligt nog, samma passion.

Familjens största fokus kan sammanfattas i ”att verkligen förstå sin terroir”.

På många håll menar man bara jordmån med det ordet. Men - på franska är ju ”terroir” oftast inte bara jordmån, utan samspelet mellan olika jordar, olika nivåer, solen, microklimatet - och även den mänskliga insatsen. Arbetet på fältet, vingården och vinmakarens vision.

Ett helhetsbegrepp som Neipperg omfamnat. Han t o m driver upp egna plantor, med skott tagna från gårdens befintliga vinstockar, för att behålla gårdens DNA.

CHATEAU d’AIGUIHLE

Ursprungligen en befäst farm på 1200-talet, så har gården en lång historia. Den låg precis på gränsen mellan Frankrike och England under det 100-åriga kriget (som avslutades precis i närheten, på ett stort slagfält – då fransmännen vann tillbaka Frankrike – och än idag spelas ett stort iscensatt slag upp varje år på denna plats). Detta faktum gjorde gården och dess ägare till viktiga spelpjäser i Fransk-Engelska historien.

Idag är gården 140 hektar, varav 90 hektar planterade vinstockar. Dessa vinstockar ligger huvudsakligen på områdets platå, där dom trivs excellent i söderläge med naturligt dränage av överskottsvatten. Ett relativt tunt lager lera/kalksten ovanpå ett kalkstensunderlag ger en fantastiskt fin kontroll över vatten – dränerar och behåller samtidigt. Kombinerat med rankornas snittålder så är området perfekt för att producera kvalitetsviner. Ett av Castillons bättre delområden.

Här produceras idag 3 viner:

Chateau d’Aiguihle (1:a vin)

Seigneurs d’Aiguihle (2:vin, fruktigare, rakare, enklare)

Le Blanc d’Aiguihle (vitt, i extremt liten volym)

Man har nyligen öppnat ett nytt besökscentrum på gården, väldigt fint. Man jobbar aktivt inte bara med sina viner, utan även med att lyfta hela området.

CASTILLON – Cotes de Bordeaux

Området ligger direkt granne med det mer berömda Saint Emilion, och till stor del men inte helt, samma terroir (jordmån). Här finns ca 230 vinmakare, de flesta mkt små, runt 8-10 hektar, (1 hektar = 100 x 100 meter). Chateau d’Aiguihle sticker ut med sina 90 hektar (gården är tot 140 hektar). Castillon ligger i framkant gällande ekologisk odling, 25-30% av områden är det idag.

Man har tre jordmåner –

Stenigt nära floden Dordogne

Lerjord vid lägsta delarna av området

Lerjord/Kalksten (eller enbart kalksten på höjden)

Höjdskillnad på lägsta och högsta punkt i området är ca 100 meter.

Speciellt lerjord/kalksten – eller enbart kalksten – påminner mycket om grannen Saint Emilion, men området var länge en lillebror, ett ”lågrpris-område”. När Stephan och några andra började inse att priser på mark i Saint Emilion började klättra till fantasipriser, började man se sig om i närområdet.

Castillons mark visade sig vara underskattat, så området började försiktigt köpas upp av Saint Emilion vinmakare, som – viktigt nog – hade det kapital som behövs för att utveckla enkel teknik till modern vinmakning. Man insåg helt enkelt – här finns möjlighet att göra betydligt bättre viner än tidigare, med rätt kompetens och investeringar.

Castillon kan sammanfattas med att vara en ”coming area” (tillsammans med Fronsac) som vi Bordeaux-intresserade kommer att få höra mycket om i framtiden. Idag har vi i området allt från små enkla gårdar som gör ett ”OK” vin, till några uppdaterade, modernt drivna, utvecklade gårdar som tar området i en ny tid. Jag skulle säga – ett område att hålla ögonen på!

Hoppas detta gav lite mersmak!

Och i så fall nåt att berätta om för vännerna på middagen!

Mer Bordeaux till folket!

/ Tom

(foton: Egna & Neipperg)

Comment

Comment

Sex vita klassiker 250201

Från friskt till fylligt – en resa genom "Sex Vita Klassiker" inleder våra öppna provningar för året. Vi provar viner från några av världens mest kända vinregioner i både den gamla och den nya världen. Vi börjar med de lättare och friskare vinerna och avslutar med de mer komplexa och fylliga.

Vi provar viner från Vinho Verde, Marlborough, Bordeaux, Rheingau, Chablis och Arroyo Grande Valley.

Fullt hus i källaren också – precis som det ska vara.

Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Chateau Le Pape 2018

Tom Hellström tipsar!

Ständigt detta Bordeaux!

Idag 25/10, på tillfälligt släpp - vin från Pessac-Léognan

Först - Lite basic facts!

Chateau Le Pape 2018

Pessac-Léognan, Bordeaux

Ts 94957, 399.-

Blend: 80% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon

Alko: 14,5%

Lagring: Franska ekfat, varav 30% nya.

Drick (enl Decanter): 2024-2035

“ Doft & Smak “

Jag har inte hunnit provat (2018) ännu, utan endast två tidigare årgångar. Dom två har varit rätt strama, med bra syra, och i flera andra stycken rätt ”terroir-typiska” för områdets röda viner.

Jag citerar gärna därför Munskänkarnas kommentar till årg 2018 (som jag till stor del även kan instämma i, för de två tidigare årgångar jag provat):

“ Utvecklad doft av korinter, svartpeppar, cederträ, svartvinbärsgelé, rött äpple, kryddor, buljong, stall och våt jord. Torr, drygt medelfyllig smak med medelhög syra, balanserad, stram tanninstruktur och mycket långt, kryddigt slut med viss alkoholvärme.” (slut citat)

2018 var ett knepigt år gällande vädret för Le Pape, en hagelstorm tog 4 av de 9 hektaren, och flera mjöldagg-angrepp tog en del till. Skördeuttag 2018 blev därför mkt lågt, 21hl/hektar. Men det som producerades kan anses som bra, men litet - ca 10.000 flaskor.

” Ett vin som inte längre finns”

Chateau Le Pape köptes 2012 av amerikanska familjen Wilmers, som sedan 1998 äger klassificerade gården ”Chateau Haut-Bailly” (ligger på andra sidan vägen bara). Man började direkt se över plantering, produktion, renovera gården och investera kapital. Vinet produceras av samma personal och med samma nogrannhet som Ch Haut-Bailly. Fastigheten i sig är idag ett oerhört lyxigt, snyggt B&B.

Efter att under 10 år sett över odlingen (endast 9 hektar), så beslöt man sig för att avsluta produkten ”Le Pape”, och istället införliva dessa fält i 2:a vinet från Ch Haut-Bailly, som heter ”Haut-Bailly II”. Så 2021 blev sista årgång från denna Ch Le Pape.

Så dagens vin, Ch Le Pape 2018, blir en ”doft av en svunnen tid”, kanske kul att lägga en flaska till samlingarna, från en vingård som funnits sedan 1700-talet, men no more… (fastigheten förstås kvar, men inte vinnamnet)

” Pessac-Léognan ”

Ett område direkt söder om staden Bordeaux, sex gårdar ligger t o m innanför stadsgränsen. Är man på besök bara i staden Bordeaux, rekommenderar jag ett besök i Pessac-Léognan - det är nära till staden!

Pessac-Léognan är en del av större området Graves men som blev egen appellation så sent som 1987 ( A.O.C Pessac-Léognan). Här gjordes vin redan för 2000 år sedan, så historiens vingslag lyser över området. Området omfattar 10 kommuner, och appellationen gäller både för vita och röda viner. Här produceras ca 8 miljoner flaskor/år.

Huvudsakliga druvor är Sauvignon Blanc & Sémillon för vita viner, och Merlot & Cabernet Sauvignon för de röde. Jordmån är grusig med inslag av sand och kalk - gammal havsbotten så här finns inslag av fossila snäckskal och annat, ofta tydligt blandat med kalksten.

Appellationen Pessac-Léognan har länge ansetts göra Bordeaux’s finaste vita viner, men dom röda härifrån är generellt också mycket bra. Här finns runt 75 vingårdar, varav 16 tillhör klassifikationen ”Crus Classés de Graves”. Här ligger också den enda gården utanför Medoc - Chateau Haut-Brion, som är unika i det faktum att dom tillhör både 1855-klassifikationen och Graves-klassifikationen.

Så - ha en härlig helg, vinvänner! Drick mindre, men bättre!

Vive la Bordeaux!

/ Tom

Comment

Comment

AW/Vinklubb 20/9-24

En mycket trevlig flight med brittiska förtecken. Både mousserande och stilla vitt av hög kvalitet. En mytomspunnen fransman stack ut bland de röda, Vieux Chateau Saint André 2019 var en mycket angenäm upplevelse. Rekorduppslutning på ca 35 pers gjorde kvällen till en hit!

Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Chateau TALBOT 2021 och LE PUY 2021🍷

Tom Hellström tipsar!

Fredag 6/9 TS - mer BORDEAUX!

2 nya årgångar av - på helt olika sätt - rätt intressanta Bdx-viner. Jag har skrivit tidigare om bägge, men lite uppdaterad info här. Jag har besökt bägge gårdarna.

Chateau TALBOT 2021

Detta är gårdens s k 1:a vin. En klassiker från vänster strand, som alltid levererar. Ett mkt ungt vin som kräver lagring, det här är ett vin i den högre skolan, inkl priset (nr 92158, 675.-). Mycket pengar men ändå bra pris, du betalar inte mer än vad den kostar på plats i Bdx (60-65 euro). Personligen har jag aldrig blivit besviken på deras viner, gäller både 1:a och 2:a vinet.

LE PUY 2021

Ett vin som ständigt väcker diskussioner, det här är inte en ”klassisk Bdx” utan ett Bdx-vin i lite annan stil. Har haft den på flera provningar, och den blir normalt en ”vattendelare”, ett vin som delar gänget i två läger. Ett vin som både kan drickas ungt, likväl som klarar lång lagring. Personligen gillar jag vinet! (En liten detalj - systembolaget kallar vinet ”Chateau” Le Puy. Det är inte helt korrekt, Chateau är ett ord gården plockat bort - se nedan).

Så här kommer då en repris av ett inlägg om Le Puy jag gjorde tidigare. Det är ju trots allt en intressant historia.

Först - BASIC fakta:

LE PUY 2021

TS nr 92415, 399.-

Alko: 13%

Blend: 85% merlot, 7% cabernet sauvignon, 6% cabernet franc,

1% malbec och 1% carmènere.

Lagring: 24 månader, dels i stora ekfat (foudres) och beg mindre fat

Ett vin med betoning på frukten. silkiga tanniner och ett intressant lager av toner som utvecklas i glaset. Ett vin som är både annorlunda, modernt och lite klassiskt i samma andetag. Tydlig, varm mogen fruktsötma, klassiska ceder och tobakstoner, bra syra och elegant avrundade tanniner. Ett generöst vin, men i en lite annorlunda vinstil (för att vara Bordeaux högra strand).

- Så, nu för dom av er som gillar storytelling:

”Naturvin? Skulle det vara nåt nytt, eller? Det har vi gjort oavbrutet sedan 1600-talet.”

(Jean-Pierre Amoreau, Le Puy)

LE PUY

1) Var är vi?

Området (Appellationen) heter ”Francs - Côtes de Bordeaux” (tidigare ”Côtes de Franc”) och ligger på östra delen av samma kalkstensplatå (Plateau des Mervilles = Underverkens platå) som Saint Emilion och Pomerol.

Här i denna lilla appellation delar ca 40 vinmakare och tre små kooperativ på drygt 400 hektar. Du är 55 km öster om staden Bordeaux, och ca 10 km från vårt kära Saint Emilion.

2) Terroir/Jordmån

Den underliggande terroiren (s k subsoil) här är en mycket kalkstensrik jord, ovanpå det ett tunnare lager av tämligen mjuk molass av bl a kalksten, sandsten och annat. Denna skiljer lite mellan södra (molasses de agenais) och norra (molasses de fronsadais) delen av området.

I bägge fallen är denna dock högt ansedd vara ett bra underlag för att ge vinstockarna ett kraftigt rotsystem. På toppen av detta, ofta 50-90 cm lätt kalkstens grusig rödlera.

3) Historien

Gården, med anor tillbaka till 1600-talet, har alltid endast använt naturgödsel, inga kemikalier. Av den anledningen använder också franska staten gården som referens för jordprover.

Familjen Amoreau har drivit gården sedan 1610, och nu skolas den 15:e generationen in!

Gården är helt biodynamisk, man följer t ex månkalendern noga. Man har också en unik, detaljerad och noggrann dag för dag dokumentation genom århundradena inte bara om väder och temperaturer, utan även om alkoholhalt, skördeuttag och annat.

Man vet - exakt - vad som behöver göras på gården vid varje enskilt tillfälle och på varje enskilt fält.

Man jobbar mycket klassiskt, men också med ett modernt synsätt för att kunna upprätthålla en kvalitetsmässig koll. Man har på så sätt, med stor erfarenhet, fått full kontroll på det som många eko/bio vinmakare ibland har problem med - stabilitet i vinet.

Till stor del (ca hälften av de 55 odlade hektaren) används 5 (egna) hästar på fälten, vilket betyder en luftig bearbetning av jorden, till skillnad mot tunga traktorer. Och gödningen får man så att säga på köpet….

Man använder också egentillverkade harvar, som går grunt ner istället för djupgående plogar, för att inte förstöra jordens ekosystem.

4) Tvisten

I över 10 års tid har också gården haft en rättstvist i Franska domstolar, då man har en del av fälten som inte ville godkännas som ”Francs-Cotes de Bordeaux”. Statens inspektörer ansåg inte fälten som ”områdestypiska”.

Jean-Pierre har därför ansökt om att få en helt ny appellation (!) utsedd och skapad för just dessa fält. En rättstvist han nu dragit till EU-domstolen. Skulle givetvis vara en sensation om detta går igenom, i så fall världens minsta och mest exklusiva appellation.

2012 vann också Jean-Pierre en tvist mot INAO, instansen som övervakar bl a AOC/AOP (appellationerna), där man ville avklassificera Chateau Le Puy 2005, vilket man alltså fick backa ifrån.

”Familjen har gjort vin på gården i över 400 år, och nu påstår nån skrivbordsmänniska att vår jordmån inte är ursprungstypisk för området ???”

En intressant historia med många bottnar, som jag får utveckla vid annat tillfälle. Familjen har alltid varit lite rebellisk inom vinvärlden!

Och här är då kontentan av allt detta tjafs - från och med årgång 2017 lämnar man ”Francs - Côtes de Bordeaux” och marknadsför istället vinet som terroirtypiskt - som ”Vin de France” (bordsvin) och under egna begreppet ”expression orginale du terroir”.

Man lämnar nu också ”Chateau” i namnet, och går över till att bara heta ”Le Puy”.

Svårare att sälja då? Nä. Tror inte det.

Vinet finns på 35% av alla 3-stjärniga Michelinkrogar i världen.

5 Vinet

Vinmakare är Jean-Pierre Amoreau & sonen Pascal.

Vinstockarna har en genomsnittsålder på +50 år, all skörd sker för hand. (50 personer under ca 3 veckor). Vinifikation sker till större delen i öppna cementtankar, där vinet tillåts ”flöda över” i påbyggda terrasser på toppen under jäsningen (överoxidering undviks genom snillrik metod)

Endast naturlig jäst används. Vinet ligger sedan ca 24 månader på äldre fat, delvis stora ekfat (foudres).

Inga sulfiter tillsätts normalt, enstaka svåra år kan marginella tillsatser göras. Vinerna är ofiltrerade.

Lagringståliga? Jane Anson (Decanter) testade för runt 7-8 år sedan årgång 1936, och sa - ”still humming with life”!

Man gör totalt 6-7 olika viner, varav ett, ”Retour des iles” (tillbaka från öarna) skeppas ut med fartyg från bl a England till Karibien, där faten med vin får ”rulla fritt” på fartyg i ett helt år, för att sedan tappas upp, lagras pch säljas nästkommande jul (framförallt då till vinnördar….).

Ännu en nördig detalj - fram till 1946 (då det förbjöds) sålde man en del druvor till kända vinmakare i Saint Emilion, för att dom skulle kunna piffa upp sina viner med lite extra färg och fräschör!

Jag rekommenderar starkt ett besök här, normalt tar dom bara emot proffessionella inom vinvärlden, men det kan lösa sig även som privatperson, om man är ute i mycket god tid med sin förfrågan.

Ha en fin kommande helg, vinvänner!

Mer Bordeaux till folket!


Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Chateau TOUR DE BESSAN 2016

Tom Hellström tipsar!

Bordeaux igen - förstås! 🇫🇷

Beställningssortiment 28/8 – en favorit!

Jag har provat flera årgångar, och handlat vinet på gården tidigare – men även i Sverige, via s k privatimport då det funnits ett tag i restaurangsortiment. Har dessutom besökt gården flera gånger, så därför en – väldigt lång – storytelling här, för dom av er som gillar sånt.

Men – För er som enbart vill ha Basic Info, så gör vi det enkelt och tar det först:

1) VINET

Chateau TOUR DE BESSAN 2016
(område: Margaux, vänster strand)
Klassificering: Cru Bourgeois
Blend: 77% Merlot, 32% Cab Sauv,1% Petit Verdot
Lagring: 12–14 månader i franska barriques (225l) varav 30% nya.
Vinmakare: Marie-Laure Lurton-Roux
Teknisk chef (2016): Emilie Roulle
Produktion 2016: 80.000 fl

Beställningssortiment Nr 75646, 369.-
(prisjämförelse - årg 2016 på gården idag, 34 euro (ca 390.-/sek)

Drick det här vinet t. ex. till rejäla kötträtter, fågel, svamp, kraftfulla och smakrika ostar. Eller som jag, ett glas på balkongen i kvällningen…

Personlig reflektion:

Här har vi ett vin med alla dom klassiska Bdx-tonerna, mycket väl samstämda. Förstås mogen mörk röd frukt, läder, tobak och vanilj. Urskiljer en liten ton av espresso och lakrits. Ett mjukt och relativt långt avslut. Trots att 2016-blenden inte är urtypisk för vänster strand, så är detta ett ”feminint” vin, det som hela appellationen Margaux har som ett av sina kännetecken. Så på detta sätt blir vinet ändå en fin representant. I mitt tycke ett både elegant och generöst vin.

2016 anses som en ypperlig årgång över hela Bordeaux, men – marginellt men ändå – ansedd allra bäst på vänster strand. Lite ”krallig årgång” som ungt vin, men med en mycket snyggt utveckling efter några år.

Enligt min uppfattning ett klart drickmöjligt vin, som även kan ligga och utvecklas några år till, allt utifrån preferens.

Just den här årgången, 2016 så har man valt en blend som är mer ”höger strand”, gällande 77 % av Merlot. Ett mycket sympatiskt vin, lätt att gilla. Detta är första årgången Marie-Laure använder Petit Verdot i blenden, om än bara 1%. Detta bl a för att tillföra en viss ton av kryddighet.

Årgångar härifrån kan variera en hel del i blend (jmf: 2016 ovan med t ex 2019 = 58% Cab & 10% Petit Verdot & 32% Merlot). S k vertikal provning (”samma vin - olika årgång”) av viner härifrån är en kul och intressant upplevelse.

Blending (att blanda olika druvor i ett vin):

Jag har upplevt att Marie-Laure har stort intresse för blending, ett av Bordeaux’s kännetecken. Något som har förstärks av de fyra gånger (för några år sedan) jag haft förmånen att få vara hos henne på ”blending sessions”.

Ett äventyr som i nyare version nu finns att boka för alla besökare, stalltips för dig som passerar Bdx! Du får en enkel, lättförståelig och mycket intressant inblick i vad blending handlar om - och får t o m även göra din egen halvflaska!

Blending är ju en del av förklaringen till varför man i Bdx brukar kalla varje årgång ”a new child”, varje år har sitt eget speciella uttryck och kännetecken.

2) MARIE-LAURE LURTON-ROUX - inte ”vem som helst”

Som Ture Sventon kanske skulle sagt i detta fall ”ständigt dessa Lurtons!” 😀

Lurton är en av Bordeaux största vinmakarsläkter, extremt erkända och högt respekterade. Drygt 20 personer i släkten driver idag runt 30 vingårdar, vissa även i andra länder. Man inser snabbt att det finns en extra styrka i denna möjlighet att stötta varandra, eller med ett fint ord, nyttja synergieffekter.

Ursprunget til Lurtons stora släkt är fyra syskon. En av dessa var Marie-Laure's pappa, Lucien Lurton, vars hemgård var Chateau Brane-Cantenac, en s k 1855-gård i grupp 2. Där växte Marie-Laure upp, som hon sa, född in i vinets värld. Denna gård ägs idag av Marie-Laure’s bror, Henri Lurton.

1992 så fördelar Lucien ut alla sina gårdar till sina 10 (!) barn. man fick endera 1 (en) berömd gård (kanske nån i 1855-listan) eller som Marie-Laure fick, 3 (tre) mindre gårdar. Förutom Chateau Tour de Bessan, så även Chateau de VilleGeorge (otroligt charmig gård, som du även kan hyra för t ex fest & bröllop). Den tredje, Chateau Duplessis, har sålts.

Relativt nyligen har Marie-Laure’s son Gabriel börjat i företaget, som hon säger tillfört en ny dynamik i företaget, ”rör om lite i grytan” med modern syn och ibland t o m ”kritiska” ögon på verksamheten.

För övrigt är Marie-Laure en duktig och inbiten maratonlöperska, med över 20 lopp i bagaget!

3) MARGAUX

Gården ligger ca 45 minuter norr om centrala Bordeaux stad, på Medoc-halvön, i kommunen och vinappellationen Margaux. Här finns bl a 21 av de berömda gårdarna i 1855-listan, t ex Chateau Margaux, Palmer, Prieure Lichine – alla sig förstås värda ett besök!

Totalt finns ca 85 vinmakare i området, som har en jordmån som i huvudsak består av mycket grus, med underlager av lera, slam och kalksten. Huvudruvan här är Cabernet Sauvignon.

Viner härifrån kallas ibland för dom mest "feminina" på Medoc-halvön, och vissa av dom anses  också vara några av världens mest eleganta viner.

MEN här finns också en rad välskötta, mindre vingårdar, många värda ett besök. Har man inte egen bil, finns det många researrangörer som ordnar utflykter hit.

VINGÅRDEN

Liknar inget annat i Medoc, skulle kunna misstas för ett nybyggt modernt museum, men är från 1934, och byggd i armerad betong (Margaux före detta telestation!).

Med hjälp av erkända arktitekten Vincent Defos Rau renoverades denna art deco byggnad från topp till tå, och blev vinanläggning 1999. Så kan också ett "Chateau" se ut!

Just nu pågår ett stort projekt - man bygger till både ny produktionsanläggning och ny besöksdel, förhandsinfo lovar gott §- som vanligt anlitar man framstående arkitekter.

För er som orkat läsa ända hit - lite nördinfo 😉:
NAMNET - ”TOUR DE BESSAN”

VaktTornet med detta namn (fr: tour) är byggd år 1250 av dåvarande borgmästaren i Bordeaux, Jehan de Colomb. Detta som en del av ett antal fästningar runt om i området. På den tiden var denna del av Frankrike (Aquitaine) under engelskt styre, fram till 1453. (Slaget vid Castillon, nära Saint Emilion)

Medoc-halvön var då bara en samling av små öar, mestadels träsk, bäckar och sankmark. Flera slott, t ex både Chateau Cantemerle och Chateau Margaux byggdes ursprungligen på dessa småöar.

Först på 1600-talet dränerades träskmarken här av holländska specialister, och en ny era inleddes. Man kan än idag se några av dessa dräneringsdiken som går tvärs över halvön ner mot Gironde.

Tornet renoverades av Marie-Laure år 2020, och du kan - om du har lite tur - få besöka det 15 meter höga tornet, och se den vidunderliga utsikten från takterassen.

🍷
Så, kära vänner, förgyll din kväll. Drick mindre men bättre.
Testa en Bordeaux! Vive la 🇫🇷
/ Tom




Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Chateau La FLEUR POURRET 2018

Tom Hellström tipsar!

Bordeaux! Igen! 🇫🇷

Tillbaka - denna gång om ett stilrent vin från vårt älskade ”andra hem” Saint Emilion, på Bordeaux högra strand!

FREDAG 16/8 på Systembolagets tillfälliga släpp -

Chateau La FLEUR POURRET 2018 🍷 Artnr 92185, 429.-

1) GÅRDEN

Det här är en liten diskret gård, som ligger strax utanför själva byn Saint Emilion, på övre delen. Inget maffigt slott, utan en diskret enkel gård som inte gör väsen av sig. Man tar heller inte emot besök där. Så helt enkelt en gård man lätt passerar. För den som kan byn, så inser man dock direkt att läge och jordmån nog är ypperligt bra här. Men man hittar sällan vinet i nån butik, så…

Men skenet bedrar, det här är en del av något större. Det är dels vad jag brukar kalla ett ”vinmakarvin”, och menar med det, att jag i Bordeaux sett det i flera vinmakares privata källare. Det finns ju några viner som intresserar även andra vinmakare av flera olika skäl (och att få se och diskutera viner i en sådan källare är otroligt intressant).

Det här vinet - som bara görs i 20.000 flaskor/år - har sin fasta publik och syns sällan i nån marknadsföringskampanj, inte ens i Frankrike. Behövs inte. Säljs slut i alla fall. Glädjande att se några flaskor dyka upp i Sverige varje år, denna gång kommer 3000 (!) av tot 20.000.

Och vad är då det ”finstilta” som skapar denna lilla ”minihype”?

Jo, gården är privatägda sedan 2001 av en mycket berömd vinmakarfamilj, Manoncourt. Deras flaggskepp är en av Saint Emilions högst klassade gårdar - Chateau Figeac ( Högst upp i S E klassificeringen ”Premier GCC A”, sedan 2022). En gård jag starkt rekommenderar dig att besöka om du passerar byn! Så - helt enkelt folk som kan sin sak.

Enligt uppgift är det samma personal som sköter om även Chateau Fleur Pourret (och även deras 3:e gård, lilla 1 hektar - Chateau de Millery). Alla tre gårdarna är givetvis mycket, mycket välskötta. Man har givet även ett rykte att upprätthålla. Gårdarna ligger också nära varandra.

2) VINET

Yta: 4,5 hektar
Produktion: 20.000
Vinmakare: Frédéric Faye (Ch Figeac)
Blend: 50/Merlot, 44/Cab Franc, 6/Cab Sauvignon
Lagring: 15-18 månader
Fat: 10% nya, 90% ettårs fat från Ch Figeac
Snittålder rankor: +40 år
Terroir: Lera, Kalksten
Skörd: För hand, noggrann sortering
Alko: 14,5%

Förslag:
Drick: 2024-2034
Serveringstemp: 16-17*
Mat: Vilt, Nöt, Lamm (med nåt fett inslag till)

Koncentrerad smak, mörka plommon och björnbär, jordgubbar, ton av kaffe, ceder, tobak. Bra balans, tydligt intensiv men samtidigt mjuk tanninstruktur, fylligt och med lång eftersmak. Stiltypisk och klassiskt skolad Saint Emilion.

Kan givetvis, med den för S E ovanligt höga blend av Cabernet, utan tvekan lagras säkert 5-10 år om man så vill, för ytterligare djup och ytterligare runda av tanninerna. (Själva är vi just nu inne på årg 2015 & 2016).

Mycket trevligt vin! 👍🇫🇷

3) KÖP?

Systembolaget tillfälligt släpp: Fredag 16/8
(antal flaskor: 3000)

Chateau La FLEUR POURRET 2018 🍷
Artnr 92185, 429.-

(Jmf Pris på plats i Bdx ca 33 Euro = 380 sek)

Hemsida: Finns ej för Ch La Fleur Pourret (men kommer!) så all kontakt hänvisas f. n. till Chateau Figeac

Önskar alla vinvänner en härlig kommande helg!
Mer Bordeaux till folket! 🇫🇷🍷

/ Tom




Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Connétable Talbot 2020 🍷

Tom Hellström tipsar!

Igår 9/8 på systembolagets tillfälliga släpp – en favorit i en ypperligt fin årgång!

Chateau Talbot’s s k 2:a vin, ”Connétable 2020”. Gården tillhör 1855-listan, grupp 4, och är en gård som senaste 15 åren lyft sig själva rejält i håret. Något som faktiskt gynnat även 2:a vinet, det är enligt min ödmjuka åsikt helt märkbart. Nu har dock också ”Connétable” (av kunnigare nördar än mig) de senaste åren fått ett gott rykte - som ett av medoc-halvöns mer intressant & prisvärda s k 2:a viner.

Gården är stor, ca 110 hektar (varav 5 hektar för vitt vin), och har en lång historia, ändå tillbaka till 1400-talet. Namnet kommer av John Talbot (greve av Shrewsbury 1384–1453) som ägde gården på 1400-talet. Han dog för övrigt i slaget vid Castillon 1453, där 100-åriga kriget avslutades (grannkommun till Saint Emilion).

Namnet på 2.a vinet, Connétable, blir vid direkt översättning ”konstapel” – men i detta fall bygger det på att John Talbot hade titeln ”Connétable Talbot”, då närmast att jämföra med en mix av Guvenör & Överbefälhavare. Han omnämns t o m flera gånger i Shakespeare’s texter!

VINET

Lätttillgängligt och med möjlighet att drickas ungt, medvetet så skapat. Efter luftning i två vändor, och serverat lätt lätt kylt (17–18 grader), så levererar detta vin redan ypperligt – även om jag personligen kanske väntar (om jag orkar 😉) ett par år till innan nästa flaska. Jag bör då nämna att jag har en fabless för att dricka unga s k 2:a viner, det är kanske inte allas smak. Lyssnar normalt även på vinmakarens egen åsikt i frågan, om jag får möjlighet.

Elegant vin i mycket klassisk stil från nordöstra Medoc, den största gården i appellationen Saint Julien, rekommenderas!

Årg 2020
40% Cabernet Sauvignon
60% Merlot
Alko: 13,3 %
Lagring: 15 månader i franska ekfat, varav 15% nya
Rek drickfönster: 2025–2035
Skörd: handskördas, mkt noggrann sortering (både manuell, optisk och densitetsbad!)
Ägare: Familjen Bignon-Cordier (nu i 5:e generation)

Koncentrerad doft av svarta vinbär och björnbär, lätt örtig ton, viss ton av vanilj i bakgrunden. Mogen smak med tydliga men avrundade tanniner, lätt jordig och mycket fräsch frukt. Bra balans och snyggt djup. Ett lite oväntat mycket långt avslut.
Enkelt sagt - överraskande gott! 👍🍷

KÖP?

Systembolaget, tillfälligt sortiment 9/8, pris 399.-
(pris i Bordeaux drygt 30 Euro)

Sägas skall att jag också nyligen provat - igen - supertrevliga 2018, men dagens 2020 är i mitt tycke strået vassare. (Annars ligger årgång 2018 mig extra varmt om hjärtat, då jag besökte gården det året, under skörden). Fantastiskt bemötande och härlig dag.

Önskar alla vinvänner en härlig helg!
Mer Bordeaux till folket! 🇫🇷🍷

(Foton: Egna & Chateau Talbot)



Comment

Comment

AW/Vinklubb 5/6-24

Avslutning för våren med AW/Vinklubb och massa bra viner. Extra kul att prova kanadensiskt vin, inte varje dag det sker och det är mycket gott! Ett 20-tal gäster avslutade vårsäsongen på ett härligt sätt. Efteråt fick personalen välförtjänt mat på Sthlm Tapas ;-)

Comment