Tom Hellström tipsar!

Ständigt detta Bordeaux!

Idag 25/10, på tillfälligt släpp - vin från Pessac-Léognan

Först - Lite basic facts!

Chateau Le Pape 2018

Pessac-Léognan, Bordeaux

Ts 94957, 399.-

Blend: 80% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon

Alko: 14,5%

Lagring: Franska ekfat, varav 30% nya.

Drick (enl Decanter): 2024-2035

“ Doft & Smak “

Jag har inte hunnit provat (2018) ännu, utan endast två tidigare årgångar. Dom två har varit rätt strama, med bra syra, och i flera andra stycken rätt ”terroir-typiska” för områdets röda viner.

Jag citerar gärna därför Munskänkarnas kommentar till årg 2018 (som jag till stor del även kan instämma i, för de två tidigare årgångar jag provat):

“ Utvecklad doft av korinter, svartpeppar, cederträ, svartvinbärsgelé, rött äpple, kryddor, buljong, stall och våt jord. Torr, drygt medelfyllig smak med medelhög syra, balanserad, stram tanninstruktur och mycket långt, kryddigt slut med viss alkoholvärme.” (slut citat)

2018 var ett knepigt år gällande vädret för Le Pape, en hagelstorm tog 4 av de 9 hektaren, och flera mjöldagg-angrepp tog en del till. Skördeuttag 2018 blev därför mkt lågt, 21hl/hektar. Men det som producerades kan anses som bra, men litet - ca 10.000 flaskor.

” Ett vin som inte längre finns”

Chateau Le Pape köptes 2012 av amerikanska familjen Wilmers, som sedan 1998 äger klassificerade gården ”Chateau Haut-Bailly” (ligger på andra sidan vägen bara). Man började direkt se över plantering, produktion, renovera gården och investera kapital. Vinet produceras av samma personal och med samma nogrannhet som Ch Haut-Bailly. Fastigheten i sig är idag ett oerhört lyxigt, snyggt B&B.

Efter att under 10 år sett över odlingen (endast 9 hektar), så beslöt man sig för att avsluta produkten ”Le Pape”, och istället införliva dessa fält i 2:a vinet från Ch Haut-Bailly, som heter ”Haut-Bailly II”. Så 2021 blev sista årgång från denna Ch Le Pape.

Så dagens vin, Ch Le Pape 2018, blir en ”doft av en svunnen tid”, kanske kul att lägga en flaska till samlingarna, från en vingård som funnits sedan 1700-talet, men no more… (fastigheten förstås kvar, men inte vinnamnet)

” Pessac-Léognan ”

Ett område direkt söder om staden Bordeaux, sex gårdar ligger t o m innanför stadsgränsen. Är man på besök bara i staden Bordeaux, rekommenderar jag ett besök i Pessac-Léognan - det är nära till staden!

Pessac-Léognan är en del av större området Graves men som blev egen appellation så sent som 1987 ( A.O.C Pessac-Léognan). Här gjordes vin redan för 2000 år sedan, så historiens vingslag lyser över området. Området omfattar 10 kommuner, och appellationen gäller både för vita och röda viner. Här produceras ca 8 miljoner flaskor/år.

Huvudsakliga druvor är Sauvignon Blanc & Sémillon för vita viner, och Merlot & Cabernet Sauvignon för de röde. Jordmån är grusig med inslag av sand och kalk - gammal havsbotten så här finns inslag av fossila snäckskal och annat, ofta tydligt blandat med kalksten.

Appellationen Pessac-Léognan har länge ansetts göra Bordeaux’s finaste vita viner, men dom röda härifrån är generellt också mycket bra. Här finns runt 75 vingårdar, varav 16 tillhör klassifikationen ”Crus Classés de Graves”. Här ligger också den enda gården utanför Medoc - Chateau Haut-Brion, som är unika i det faktum att dom tillhör både 1855-klassifikationen och Graves-klassifikationen.

Så - ha en härlig helg, vinvänner! Drick mindre, men bättre!

Vive la Bordeaux!

/ Tom

Comment