Tom Hellström tipsar!
LÅNG helgläsning! (uppdaterat ett tidigare inlägg, p g av ny årgång)
SAINT EMILION i tillfälligt sortiment, lanserad fredag 28 mars
Chateau Cadet-Bon, 2019, Saint Emilion Grand Cru Classé
Artnr 91147, Pris: 399.-
Alko: 14,5%
Blend: 75% Merlot, 25% Cabernet Franc
Lagring: 12-15 månader, mix av ekfat 225l, 400l, betong & amfora (700l)
Jordmån: Lerblandad kalksten
Produktion: ca 25.000 flaskor (lågt skördeuttag)
Antal flaskor i TS: 3000
Pris i Bordeaux är ungefär detsamma som här, 35-40 euro.
Ett vin som jag följt ett bra tag, och jag har även besökt dom ett par gånger. Gården ligger på promenadavstånd (ca 1 km) från byns övre del, norrut. En ”söt gård” värd ett besök för den som vill se en typisk, liten familjeägd vingård i Saint Emilion.
Vinet har gjort en intressant resa, tidigare fann jag personligen vinerna något överextraherade, men - de sista åren (enl mig sedan 2016) har man lyft sig. Numera är man en stabil, noggrann producent för ett relativt ursprungstypiskt Saint Emilion-vin, oxå i begreppet Merlotdrivet (75%) med en touch av Cab Franc.
Denna ”nya resa” gården befinner sig i, innefattar ett större fokus på frukten - detta bl a genom lagring både på små och större fat (500 & 600L) och 10% i Amfora (från Tava).
Jag tycker årgång 2019 är en av de finaste och mest intressanta hitintills från gården. I jämförelse (med också trevliga 2018) är den lite stramare, lite mer komplex med en fantastiskt trevlig struktur.
Utvecklad doft i urspungstypisk stil med svarta vinbär, mörka körsbär och lite nougat, tobak och ett uns mogna plommon. Medelfylligt till fylligt, just nu med lite tuggiga tanniner, lite stramt, men generöst. Behöver lite luftning för tillfället.
Gården gör också ett s k 2:a vin:
Chateau Vieux Moulin du Cadet, Saint Emilion Grand Cru
STORYTELLING - För dig som av någon anledning kanske köper en flaska, så får du här lite att surra om med dina middagsgäster:
HISTORIA & ÄGARE
Namnet - kommer dels av platsens namn (Cadet) och en tidigare ägares efternamn (Bon). Gården i dess nuvarande form har anor tillbaka till 1860-talet, även om gården fick sin i modern tid nystart 2001 med som nya ägarna, trevliga paret Guy och Michéle Richard. De kommer bägge från vinmakarsläkt (i Charente, Cognac), har även drivit en livsmedelskedja, innan man trappade ner och bosatte sig i Saint Emilion. Man påbörjade då omedelbart en upprustning av gården, både i tekniska produktionen och bostadsdelen.
Marknadsföring av vinet sker genom ”Crus et Domaines de France”, en sammanslutning av ca 24 gårdar, en form av negociant-företag.
UTVECKLING
År 2004 tog man in en av Bordeaux’s stora experter, Stéphane Derenoncourt (som är värd ett inlägg i sig!), för en total översyn. Otroligt sympatiske Stéphane har byggt upp ett konsultföretag som hjälper till på över 150 gårdar (han har dock nyligen sålt företaget till sina anställda).
År 2005 gjordes en stor, noggrann och omfattande mark och fältundersökning, som satte upp helt nya spelregler för framtiden, kanske den viktigaste detaljen i gårdens moderna historia.
År 2017/2018 påbörjades en omställning till ekologisk odling, och certifikatet kom 2021. Man tittar - just nu - på att ta allt ett steg till, till biodynamisk odling. Överlag är man nu väldigt framåt här, säkert mycket beroende på gårdens nye vinmakare/tekniske chef, Charles-Frédéric Barthelme.
GÅRDEN
Man har 7 hektar odling, vara 6 hektar är uppodlat just nu. Detta fördelat på två fält uppe på kalkstensplatån, ett större i direkt anknytning till gården (sydsluttning), och ett mindre en bit därifrån, på lite högre höjd (Haut Cadet), och där jordmånen passar Cab Franc extra bra. Fördelningen odling är 80% Merlot & 20% Cab Franc. Snittålder på vinstockarna är +40 år.
Man tar gärna emot besök, men du måste förboka. Det är sällan (i alla fall tidigare) Guy själv tar emot, du får oftast träffa hans vinmakare istället, eller ibland t o m en butiksägare i byn som kan gården utan och innan. Du får en fin, intressant och kompetent visning - och kul provning.
EXTRA NÖRDIGT
Gårdens symbol/varumärke är en fontän, som finns på gården. Den föreställer vinguden Dionysos, som berättas om i den grekiska mytologin. I en av alla dessa gudasagor blir han infångad av pirater, men spelar på sin flöjt, skeppet fylldes av vinrankor som stoppade skeppet, och piraterna flydde ut i havet och förvandlas till delfiner... Dionysos sägs också vara den gud som överlämnade vinstocken till människan.
År 2006 var gården nära att uteslutas ur Saint Emilions klassificering (Grand Cru Classé)! Detta trots en stor pågående (och påkostad) ombyggnad, ambitiös utveckling och ”nystart”. Klassificeringen uppdateras vart 10:e år, och baseras till rätt stor del på bedömning av vinet. Med årgångar både från ”gamla” gården och från nye ägaren blev det ett lite knepigt utgångsläge för bedömning.
Det fanns också en diskussion om en jävssituation, då vissa ”domare” också var både delaktiga i och negocianter för S E vingårdar. Denna uteslutning gällde inte bara Cadet-Bon, utan även några andra gårdar. Jag minns ett mycket stort rabalder på plats, denna röra fortsatte på olika sätt ända fram till 2012 års klassificering. Då var Cadet-Bon åter en självklar spelare i Grand Cru Classé.
Klassificering sker vart 10:e år, senaste gjordes år 2022.
Från årgång 2022 har man nu uppdaterat med ny bild på etiketten.
Ha en härlig helg, vinvänner!
Mer Bordeaux åt folket!
/ Tom