Tom Hellström tipsar!
Bordeaux igen!
Systembolaget Fredag 21/2 2025
Tillfälligt sortiment
Chateau Rahoul Blanc 2023, Nr 90629, 219.-
Produktion: Ca 25.000 flaskor/år
Plantering: 70% Semillon och 30% Sauvignon Blanc
Blend årgång 2023: 87% Semillon, 13% Sauvignon Blanc
Lagring: franska ekfat (varav 15% nya), i 8 månader på jästfällningen.
Man har ca 40 hektar planterat, och producerar även ca 120.000 flaskor rött. Detta inkluderar också ett rött andravin, kallat ”L’Orangerie”.
Personlig reflektion:
Jag har ju en stor fablesse för druvan Semillon (som här ger ett fint djup), och gillar vitt med lite fatkaraktär, båda dess finns här. Mycket frisk ton, citrus, äpplen och päron. En lätt mineralton och både lite smörig och lite örtig. Bra längd, balanserad syra.
Denna vita Chateau Rahoul är nu ingen kioskvältare, men en ypperligt trevlig representant för vad vit Bordeaux kan vara, till mycket överkomlig peng.
I första hand är det ett matvin, kanske till ett tips jag fick, grillad vit fisk med blomkålspure och rostade ugnsgrönsaker? Själv har jag testat bl a till kyckling, fungerar också fint.
VIT BORDEAUX (?)
Vitt vin från Bordeaux kallas numera ibland ”Bordeaux stora hemlighet”, det är ju normalt dom röda som står i fokus. Men för den som söker, finns det mer och mer spännande vitt.
Under många decennier har Bordeaux även producerat vitt vin, men oftast av vad jag snällt sagt vill kalla av ”ointressant kvalité”. Visst har det funnits en del vita toppviner, men det är först de senaste 20 åren som det verkligen lyfter. Nu är det inte längre en ”sidoprodukt” som det ofta var när jag började vara i Bordeaux, utan nu läggs mycket mer krut och ambition även på de vita.
Produktionen av vit Bordeaux ökar, från att längre tid legat runt 10%, så närmar man sig nu 15% av hela produktionen vin. Fortfarande litet förstås, men intressant utveckling.
GRAVES
Detta område ligger rakt söderut om staden Bordeaux, och har en lång vinhistoria. Här gjordes på medeltiden de forsta vinerna (då kallat Claret) som exporterades till England. Då var den idag mer berömda Medoc-halvön till stor del fortfarande sumpmark. Jordmån här är i princip genomgående grus/lera & grus/sand (”Graves” = fr: grus,sten) Eftersom jordmånen överlag är så likvärdig i hela området, så handlar det här ofta rätt mycket om gårdens prestation gällande vinmakning.
Området Sauternes, världsberömt för sina söta viner, ligger oxå inom Graves. Mer om Sauternes vid annat tillfälle - här görs nu även mer och mer torra vita viner, ofta av hög klass.
Efter många års lobbing och arbete så skapades 1987, av det delområde inom Graves som ligger allra närmast staden Bordeaux, en ny mindre appellation: Pessac-Léognan.
Klassat som ”lite finare”, men enl min åsikt är det ofta (men inte alltid) ”2 sidor av samma mynt”. Men visst finns i just Pessac-Leognan några absoluta, helt fantastiska toppgårdar.
HISTORIA
Gården Rahoul har anor tillbaka till 1646, då Chevalier Guillaume Rahoul byggde det rätt söta lilla slottet. Sedan har gården vandrat genom olika ägare. Vinet såldes i bulk ända fram till tidigt 1970-tal, då engelsmannen David Robson började producera eget vin på gården.
Det första stora lyftet kom dock när Alain Thiéntot köpte gården 1986. Alain är berömd vinmakare i Champagne, och äger där flera gårdar, likväl som flera gårdar i Bordeaux. Alain sparkade igång det slumrande Chateau Rahoul och började för stora pengar renovera produktionsanläggningen.
Officiellt (och i sig korrekt) så ägs gården sedan 2007 av Negociantfirman Dourthe, det företaget ägs dock i sin tur av ett stort moderbolag, CVBG Dourthe Kressman. Och vem är storägare i moderbolaget? jo, blink blink.. - Champagnehuset Thiénot. Koncernen äger även andra gårdar i Bordeaux och även i Languedoc.
Gården ingår i gruppen ”Union Grands Crus Bordeaux” (UGCB), tillsammans med 130 vingårdar från hela Bordeaux. Detta är inte en klassificering, utan en gemensam organisation för marknadsföring. Dom säljer in vinerna genom mässor i många länder, och har även en stor häftig Primeur-provning i Bordeaux varje år.
Största bedriften för UGCB anses vara att det var just dom - som på stor, bred front - fick in Bordeauxviner på asiatiska marknaden.
Önskar alla vinvänner en härlig vecka, snart är det helg igen!
PS/ många frågar om rapport från senaste Bdx-resan (dec-jan), det kommer!
Mer Bordeaux till folket! ,
/ Tom




