Tom Hellström tipsar!

Fredag 6/9 TS - mer BORDEAUX!

2 nya ÄrgÄngar av - pÄ helt olika sÀtt - rÀtt intressanta Bdx-viner. Jag har skrivit tidigare om bÀgge, men lite uppdaterad info hÀr. Jag har besökt bÀgge gÄrdarna.

Chateau TALBOT 2021

Detta Àr gÄrdens s k 1:a vin. En klassiker frÄn vÀnster strand, som alltid levererar. Ett mkt ungt vin som krÀver lagring, det hÀr Àr ett vin i den högre skolan, inkl priset (nr 92158, 675.-). Mycket pengar men ÀndÄ bra pris, du betalar inte mer Àn vad den kostar pÄ plats i Bdx (60-65 euro). Personligen har jag aldrig blivit besviken pÄ deras viner, gÀller bÄde 1:a och 2:a vinet.

—

LE PUY 2021

Ett vin som stĂ€ndigt vĂ€cker diskussioner, det hĂ€r Ă€r inte en ”klassisk Bdx” utan ett Bdx-vin i lite annan stil. Har haft den pĂ„ flera provningar, och den blir normalt en ”vattendelare”, ett vin som delar gĂ€nget i tvĂ„ lĂ€ger. Ett vin som bĂ„de kan drickas ungt, likvĂ€l som klarar lĂ„ng lagring. Personligen gillar jag vinet! (En liten detalj - systembolaget kallar vinet ”Chateau” Le Puy. Det Ă€r inte helt korrekt, Chateau Ă€r ett ord gĂ„rden plockat bort - se nedan).

SÄ hÀr kommer dÄ en repris av ett inlÀgg om Le Puy jag gjorde tidigare. Det Àr ju trots allt en intressant historia.

Först - BASIC fakta:

LE PUY 2021

TS nr 92415, 399.-

Alko: 13%

Blend: 85% merlot, 7% cabernet sauvignon, 6% cabernet franc,

1% malbec och 1% carmĂšnere.

Lagring: 24 mÄnader, dels i stora ekfat (foudres) och beg mindre fat

Ett vin med betoning pÄ frukten. silkiga tanniner och ett intressant lager av toner som utvecklas i glaset. Ett vin som Àr bÄde annorlunda, modernt och lite klassiskt i samma andetag. Tydlig, varm mogen fruktsötma, klassiska ceder och tobakstoner, bra syra och elegant avrundade tanniner. Ett generöst vin, men i en lite annorlunda vinstil (för att vara Bordeaux högra strand).

- SÄ, nu för dom av er som gillar storytelling:

”Naturvin? Skulle det vara nĂ„t nytt, eller? Det har vi gjort oavbrutet sedan 1600-talet.”

(Jean-Pierre Amoreau, Le Puy)

LE PUY

1) Var Àr vi?

OmrĂ„det (Appellationen) heter ”Francs - CĂŽtes de Bordeaux” (tidigare ”CĂŽtes de Franc”) och ligger pĂ„ östra delen av samma kalkstensplatĂ„ (Plateau des Mervilles = Underverkens platĂ„) som Saint Emilion och Pomerol.

HÀr i denna lilla appellation delar ca 40 vinmakare och tre smÄ kooperativ pÄ drygt 400 hektar. Du Àr 55 km öster om staden Bordeaux, och ca 10 km frÄn vÄrt kÀra Saint Emilion.

2) Terroir/JordmÄn

Den underliggande terroiren (s k subsoil) hÀr Àr en mycket kalkstensrik jord, ovanpÄ det ett tunnare lager av tÀmligen mjuk molass av bl a kalksten, sandsten och annat. Denna skiljer lite mellan södra (molasses de agenais) och norra (molasses de fronsadais) delen av omrÄdet.

I bÀgge fallen Àr denna dock högt ansedd vara ett bra underlag för att ge vinstockarna ett kraftigt rotsystem. PÄ toppen av detta, ofta 50-90 cm lÀtt kalkstens grusig rödlera.

3) Historien

GÄrden, med anor tillbaka till 1600-talet, har alltid endast anvÀnt naturgödsel, inga kemikalier. Av den anledningen anvÀnder ocksÄ franska staten gÄrden som referens för jordprover.

Familjen Amoreau har drivit gÄrden sedan 1610, och nu skolas den 15:e generationen in!

GÄrden Àr helt biodynamisk, man följer t ex mÄnkalendern noga. Man har ocksÄ en unik, detaljerad och noggrann dag för dag dokumentation genom Ärhundradena inte bara om vÀder och temperaturer, utan Àven om alkoholhalt, skördeuttag och annat.

Man vet - exakt - vad som behöver göras pÄ gÄrden vid varje enskilt tillfÀlle och pÄ varje enskilt fÀlt.

Man jobbar mycket klassiskt, men ocksÄ med ett modernt synsÀtt för att kunna upprÀtthÄlla en kvalitetsmÀssig koll. Man har pÄ sÄ sÀtt, med stor erfarenhet, fÄtt full kontroll pÄ det som mÄnga eko/bio vinmakare ibland har problem med - stabilitet i vinet.

Till stor del (ca hĂ€lften av de 55 odlade hektaren) anvĂ€nds 5 (egna) hĂ€star pĂ„ fĂ€lten, vilket betyder en luftig bearbetning av jorden, till skillnad mot tunga traktorer. Och gödningen fĂ„r man sĂ„ att sĂ€ga pĂ„ köpet
.

Man anvÀnder ocksÄ egentillverkade harvar, som gÄr grunt ner istÀllet för djupgÄende plogar, för att inte förstöra jordens ekosystem.

4) Tvisten

I över 10 Ă„rs tid har ocksĂ„ gĂ„rden haft en rĂ€ttstvist i Franska domstolar, dĂ„ man har en del av fĂ€lten som inte ville godkĂ€nnas som ”Francs-Cotes de Bordeaux”. Statens inspektörer ansĂ„g inte fĂ€lten som ”omrĂ„destypiska”.

Jean-Pierre har dÀrför ansökt om att fÄ en helt ny appellation (!) utsedd och skapad för just dessa fÀlt. En rÀttstvist han nu dragit till EU-domstolen. Skulle givetvis vara en sensation om detta gÄr igenom, i sÄ fall vÀrldens minsta och mest exklusiva appellation.

2012 vann ocksÄ Jean-Pierre en tvist mot INAO, instansen som övervakar bl a AOC/AOP (appellationerna), dÀr man ville avklassificera Chateau Le Puy 2005, vilket man alltsÄ fick backa ifrÄn.

”Familjen har gjort vin pĂ„ gĂ„rden i över 400 Ă„r, och nu pĂ„stĂ„r nĂ„n skrivbordsmĂ€nniska att vĂ„r jordmĂ„n inte Ă€r ursprungstypisk för omrĂ„det ???”

En intressant historia med mÄnga bottnar, som jag fÄr utveckla vid annat tillfÀlle. Familjen har alltid varit lite rebellisk inom vinvÀrlden!

Och hĂ€r Ă€r dĂ„ kontentan av allt detta tjafs - frĂ„n och med Ă„rgĂ„ng 2017 lĂ€mnar man ”Francs - CĂŽtes de Bordeaux” och marknadsför istĂ€llet vinet som terroirtypiskt - som ”Vin de France” (bordsvin) och under egna begreppet ”expression orginale du terroir”.

Man lĂ€mnar nu ocksĂ„ ”Chateau” i namnet, och gĂ„r över till att bara heta ”Le Puy”.

SvÄrare att sÀlja dÄ? NÀ. Tror inte det.

Vinet finns pÄ 35% av alla 3-stjÀrniga Michelinkrogar i vÀrlden.

5 Vinet

Vinmakare Àr Jean-Pierre Amoreau & sonen Pascal.

Vinstockarna har en genomsnittsĂ„lder pĂ„ +50 Ă„r, all skörd sker för hand. (50 personer under ca 3 veckor). Vinifikation sker till större delen i öppna cementtankar, dĂ€r vinet tillĂ„ts ”flöda över” i pĂ„byggda terrasser pĂ„ toppen under jĂ€sningen (överoxidering undviks genom snillrik metod)

Endast naturlig jÀst anvÀnds. Vinet ligger sedan ca 24 mÄnader pÄ Àldre fat, delvis stora ekfat (foudres).

Inga sulfiter tillsÀtts normalt, enstaka svÄra Är kan marginella tillsatser göras. Vinerna Àr ofiltrerade.

LagringstĂ„liga? Jane Anson (Decanter) testade för runt 7-8 Ă„r sedan Ă„rgĂ„ng 1936, och sa - ”still humming with life”!

Man gör totalt 6-7 olika viner, varav ett, ”Retour des iles” (tillbaka frĂ„n öarna) skeppas ut med fartyg frĂ„n bl a England till Karibien, dĂ€r faten med vin fĂ„r ”rulla fritt” pĂ„ fartyg i ett helt Ă„r, för att sedan tappas upp, lagras pch sĂ€ljas nĂ€stkommande jul (framförallt dĂ„ till vinnördar
.).

Ännu en nördig detalj - fram till 1946 (dĂ„ det förbjöds) sĂ„lde man en del druvor till kĂ€nda vinmakare i Saint Emilion, för att dom skulle kunna piffa upp sina viner med lite extra fĂ€rg och frĂ€schör!

Jag rekommenderar starkt ett besök hÀr, normalt tar dom bara emot proffessionella inom vinvÀrlden, men det kan lösa sig Àven som privatperson, om man Àr ute i mycket god tid med sin förfrÄgan.

Ha en fin kommande helg, vinvÀnner!

Mer Bordeaux till folket!


Comment