Tom Hellström tipsar!

Bordeaux igen - förstås! 🇫🇷

Beställningssortiment 28/8 – en favorit!

Jag har provat flera årgångar, och handlat vinet på gården tidigare – men även i Sverige, via s k privatimport då det funnits ett tag i restaurangsortiment. Har dessutom besökt gården flera gånger, så därför en – väldigt lång – storytelling här, för dom av er som gillar sånt.

Men – För er som enbart vill ha Basic Info, så gör vi det enkelt och tar det först:

1) VINET

Chateau TOUR DE BESSAN 2016
(område: Margaux, vänster strand)
Klassificering: Cru Bourgeois
Blend: 77% Merlot, 32% Cab Sauv,1% Petit Verdot
Lagring: 12–14 månader i franska barriques (225l) varav 30% nya.
Vinmakare: Marie-Laure Lurton-Roux
Teknisk chef (2016): Emilie Roulle
Produktion 2016: 80.000 fl

Beställningssortiment Nr 75646, 369.-
(prisjämförelse - årg 2016 på gården idag, 34 euro (ca 390.-/sek)

Drick det här vinet t. ex. till rejäla kötträtter, fågel, svamp, kraftfulla och smakrika ostar. Eller som jag, ett glas på balkongen i kvällningen…

Personlig reflektion:

Här har vi ett vin med alla dom klassiska Bdx-tonerna, mycket väl samstämda. Förstås mogen mörk röd frukt, läder, tobak och vanilj. Urskiljer en liten ton av espresso och lakrits. Ett mjukt och relativt långt avslut. Trots att 2016-blenden inte är urtypisk för vänster strand, så är detta ett ”feminint” vin, det som hela appellationen Margaux har som ett av sina kännetecken. Så på detta sätt blir vinet ändå en fin representant. I mitt tycke ett både elegant och generöst vin.

2016 anses som en ypperlig årgång över hela Bordeaux, men – marginellt men ändå – ansedd allra bäst på vänster strand. Lite ”krallig årgång” som ungt vin, men med en mycket snyggt utveckling efter några år.

Enligt min uppfattning ett klart drickmöjligt vin, som även kan ligga och utvecklas några år till, allt utifrån preferens.

Just den här årgången, 2016 så har man valt en blend som är mer ”höger strand”, gällande 77 % av Merlot. Ett mycket sympatiskt vin, lätt att gilla. Detta är första årgången Marie-Laure använder Petit Verdot i blenden, om än bara 1%. Detta bl a för att tillföra en viss ton av kryddighet.

Årgångar härifrån kan variera en hel del i blend (jmf: 2016 ovan med t ex 2019 = 58% Cab & 10% Petit Verdot & 32% Merlot). S k vertikal provning (”samma vin - olika årgång”) av viner härifrån är en kul och intressant upplevelse.

Blending (att blanda olika druvor i ett vin):

Jag har upplevt att Marie-Laure har stort intresse för blending, ett av Bordeaux’s kännetecken. Något som har förstärks av de fyra gånger (för några år sedan) jag haft förmånen att få vara hos henne på ”blending sessions”.

Ett äventyr som i nyare version nu finns att boka för alla besökare, stalltips för dig som passerar Bdx! Du får en enkel, lättförståelig och mycket intressant inblick i vad blending handlar om - och får t o m även göra din egen halvflaska!

Blending är ju en del av förklaringen till varför man i Bdx brukar kalla varje årgång ”a new child”, varje år har sitt eget speciella uttryck och kännetecken.

2) MARIE-LAURE LURTON-ROUX - inte ”vem som helst”

Som Ture Sventon kanske skulle sagt i detta fall ”ständigt dessa Lurtons!” 😀

Lurton är en av Bordeaux största vinmakarsläkter, extremt erkända och högt respekterade. Drygt 20 personer i släkten driver idag runt 30 vingårdar, vissa även i andra länder. Man inser snabbt att det finns en extra styrka i denna möjlighet att stötta varandra, eller med ett fint ord, nyttja synergieffekter.

Ursprunget til Lurtons stora släkt är fyra syskon. En av dessa var Marie-Laure's pappa, Lucien Lurton, vars hemgård var Chateau Brane-Cantenac, en s k 1855-gård i grupp 2. Där växte Marie-Laure upp, som hon sa, född in i vinets värld. Denna gård ägs idag av Marie-Laure’s bror, Henri Lurton.

1992 så fördelar Lucien ut alla sina gårdar till sina 10 (!) barn. man fick endera 1 (en) berömd gård (kanske nån i 1855-listan) eller som Marie-Laure fick, 3 (tre) mindre gårdar. Förutom Chateau Tour de Bessan, så även Chateau de VilleGeorge (otroligt charmig gård, som du även kan hyra för t ex fest & bröllop). Den tredje, Chateau Duplessis, har sålts.

Relativt nyligen har Marie-Laure’s son Gabriel börjat i företaget, som hon säger tillfört en ny dynamik i företaget, ”rör om lite i grytan” med modern syn och ibland t o m ”kritiska” ögon på verksamheten.

För övrigt är Marie-Laure en duktig och inbiten maratonlöperska, med över 20 lopp i bagaget!

3) MARGAUX

Gården ligger ca 45 minuter norr om centrala Bordeaux stad, på Medoc-halvön, i kommunen och vinappellationen Margaux. Här finns bl a 21 av de berömda gårdarna i 1855-listan, t ex Chateau Margaux, Palmer, Prieure Lichine – alla sig förstås värda ett besök!

Totalt finns ca 85 vinmakare i området, som har en jordmån som i huvudsak består av mycket grus, med underlager av lera, slam och kalksten. Huvudruvan här är Cabernet Sauvignon.

Viner härifrån kallas ibland för dom mest "feminina" på Medoc-halvön, och vissa av dom anses  också vara några av världens mest eleganta viner.

MEN här finns också en rad välskötta, mindre vingårdar, många värda ett besök. Har man inte egen bil, finns det många researrangörer som ordnar utflykter hit.

VINGÅRDEN

Liknar inget annat i Medoc, skulle kunna misstas för ett nybyggt modernt museum, men är från 1934, och byggd i armerad betong (Margaux före detta telestation!).

Med hjälp av erkända arktitekten Vincent Defos Rau renoverades denna art deco byggnad från topp till tå, och blev vinanläggning 1999. Så kan också ett "Chateau" se ut!

Just nu pågår ett stort projekt - man bygger till både ny produktionsanläggning och ny besöksdel, förhandsinfo lovar gott §- som vanligt anlitar man framstående arkitekter.

För er som orkat läsa ända hit - lite nördinfo 😉:
NAMNET - ”TOUR DE BESSAN”

VaktTornet med detta namn (fr: tour) är byggd år 1250 av dåvarande borgmästaren i Bordeaux, Jehan de Colomb. Detta som en del av ett antal fästningar runt om i området. På den tiden var denna del av Frankrike (Aquitaine) under engelskt styre, fram till 1453. (Slaget vid Castillon, nära Saint Emilion)

Medoc-halvön var då bara en samling av små öar, mestadels träsk, bäckar och sankmark. Flera slott, t ex både Chateau Cantemerle och Chateau Margaux byggdes ursprungligen på dessa småöar.

Först på 1600-talet dränerades träskmarken här av holländska specialister, och en ny era inleddes. Man kan än idag se några av dessa dräneringsdiken som går tvärs över halvön ner mot Gironde.

Tornet renoverades av Marie-Laure år 2020, och du kan - om du har lite tur - få besöka det 15 meter höga tornet, och se den vidunderliga utsikten från takterassen.

🍷
Så, kära vänner, förgyll din kväll. Drick mindre men bättre.
Testa en Bordeaux! Vive la 🇫🇷
/ Tom




Comment