Tom Hellström tipsar!
Bordeaux! Igen! 🇫🇷
Tillbaka - denna gång om ett stilrent vin från vårt älskade ”andra hem” Saint Emilion, på Bordeaux högra strand!
FREDAG 16/8 på Systembolagets tillfälliga släpp -
Chateau La FLEUR POURRET 2018 🍷 Artnr 92185, 429.-
1) GÅRDEN
Det här är en liten diskret gård, som ligger strax utanför själva byn Saint Emilion, på övre delen. Inget maffigt slott, utan en diskret enkel gård som inte gör väsen av sig. Man tar heller inte emot besök där. Så helt enkelt en gård man lätt passerar. För den som kan byn, så inser man dock direkt att läge och jordmån nog är ypperligt bra här. Men man hittar sällan vinet i nån butik, så…
Men skenet bedrar, det här är en del av något större. Det är dels vad jag brukar kalla ett ”vinmakarvin”, och menar med det, att jag i Bordeaux sett det i flera vinmakares privata källare. Det finns ju några viner som intresserar även andra vinmakare av flera olika skäl (och att få se och diskutera viner i en sådan källare är otroligt intressant).
Det här vinet - som bara görs i 20.000 flaskor/år - har sin fasta publik och syns sällan i nån marknadsföringskampanj, inte ens i Frankrike. Behövs inte. Säljs slut i alla fall. Glädjande att se några flaskor dyka upp i Sverige varje år, denna gång kommer 3000 (!) av tot 20.000.
Och vad är då det ”finstilta” som skapar denna lilla ”minihype”?
Jo, gården är privatägda sedan 2001 av en mycket berömd vinmakarfamilj, Manoncourt. Deras flaggskepp är en av Saint Emilions högst klassade gårdar - Chateau Figeac ( Högst upp i S E klassificeringen ”Premier GCC A”, sedan 2022). En gård jag starkt rekommenderar dig att besöka om du passerar byn! Så - helt enkelt folk som kan sin sak.
Enligt uppgift är det samma personal som sköter om även Chateau Fleur Pourret (och även deras 3:e gård, lilla 1 hektar - Chateau de Millery). Alla tre gårdarna är givetvis mycket, mycket välskötta. Man har givet även ett rykte att upprätthålla. Gårdarna ligger också nära varandra.
2) VINET
Yta: 4,5 hektar
Produktion: 20.000
Vinmakare: Frédéric Faye (Ch Figeac)
Blend: 50/Merlot, 44/Cab Franc, 6/Cab Sauvignon
Lagring: 15-18 månader
Fat: 10% nya, 90% ettårs fat från Ch Figeac
Snittålder rankor: +40 år
Terroir: Lera, Kalksten
Skörd: För hand, noggrann sortering
Alko: 14,5%
Förslag:
Drick: 2024-2034
Serveringstemp: 16-17*
Mat: Vilt, Nöt, Lamm (med nåt fett inslag till)
Koncentrerad smak, mörka plommon och björnbär, jordgubbar, ton av kaffe, ceder, tobak. Bra balans, tydligt intensiv men samtidigt mjuk tanninstruktur, fylligt och med lång eftersmak. Stiltypisk och klassiskt skolad Saint Emilion.
Kan givetvis, med den för S E ovanligt höga blend av Cabernet, utan tvekan lagras säkert 5-10 år om man så vill, för ytterligare djup och ytterligare runda av tanninerna. (Själva är vi just nu inne på årg 2015 & 2016).
Mycket trevligt vin! 👍🇫🇷
3) KÖP?
Systembolaget tillfälligt släpp: Fredag 16/8
(antal flaskor: 3000)
Chateau La FLEUR POURRET 2018 🍷
Artnr 92185, 429.-
(Jmf Pris på plats i Bdx ca 33 Euro = 380 sek)
Hemsida: Finns ej för Ch La Fleur Pourret (men kommer!) så all kontakt hänvisas f. n. till Chateau Figeac
Önskar alla vinvänner en härlig kommande helg!
Mer Bordeaux till folket! 🇫🇷🍷
/ Tom